Simran Minhas

BSc (Hons) Architecture

Spon End House

Architecture has the ability to not only have an aesthetic presence in society but an emotional influence on its users. I believe placing user needs at the core of design has allowed me to further understand how to implement strategies into the built environment for it to be an inclusive space for all, whilst having a positive influence on individuals and their wellbeing.

Spon End House was designed to represent community involvement and how important that can be in shaping future generations. The focus of the project was to retain historical attributes of the site whilst creating a space which would allow those living in the community to be apart of a direct support system - whether that be childcare, transportation, retail, education or living a healthy lifestyle. Continuation of spaces and activities drove this project forward, emphasising the importance of interactions with nature and surroundings. This can be seen within the façades chosen whereby the south façade shares characteristics of existing buildings and the north, east and west façades are influenced by internal activities. Spon End House is a multigenerational inclusive building with a central courtyard that can grow and adapt with its user group's needs.

South Facade Facing B4101
Site Plan
Environmental Strategy
3D & 2D Construction Detail
Soft Play Room
Back

Simran Minhas

BSc (Hons) Architecture

Download these details
Simran Minhas Lead Image